Den här texten är en del av ett skolarbete.

Stamceller, Unga intervjuar forskare

My Andersson ingår i en forskargrupp som letar efter nya sätt att behandla och kanske även bota epilepsi. Ett av sätten de undersöker är om det går att stoppa anfall genom att sätta in nervceller med ett ljuskänsligt protein från alger i hjärnan och ha en liten lampa i skallbenet som man kan tända om det är ett anfall på gång.

Epilepsi är idag en sjukdom som drabbar ca 50 miljoner människor i världen. Idag finns det ingen behandling som fungerar på alla. Epilepsi kan leda till kramper och medvetslöshet och i värsta fall, även död. My Andersson och hennes team jobbar på epilepsicentrum i Lund. Där finns olika typer av forskare som letar efter nya sätt att behandla epilepsi och hjälpa de 30-40% som inte blir hjälpa av någon medicin.

En metod som teamet undersöker är att se om man kan använda ljus för att stänga av en nervcell om det är ett anfall på gång.

 

my-till-web

My Andersson forskar på nya behandlingar av epilepsi, här visar hon ett mikroskop som hon bland annat använder för att studera hjärnhalvor från råttor. 

Ljuskänsliga stamceller kan vara lösningen

Forskarna i gruppen har tagit hudceller och bearbetat dessa så att de får stamcellsliknande egenskaper och därefter får de dem att utvecklas till nervceller.

I nervcellerna har de fört in ett ljuskänsligt protein från alger. Det för de in med hjälp av ett munsårsvirus som speciellt gillar nervceller. För att förhindra att viruset sprider sig byter de ut proteinet som säger åt viruset att dela sig.

Algproteinet gör att nervceller kommer att reagera på en ljuskälla och då stänga av nervcellen. Forskarna har sedan tagit den här typen av nervceller och fört in den i hjärnan hos råttor.

Tanken är att de ska kunna sätta in en liten LED-sensor på eller i skallbenet som känner av när ett anfall är på väg. Lampan börjar då lysa och aktiverar det ljuskänsliga proteinet och nervcellen stängs av. Men detta ligger fortfarande en bit in i framtiden, minst 15 år tror My Andersson.

Fortfarande en del risker

Men det finns risker med den här typen av ändade celler. Eftersom de  kan dela sig nästan hur mycket som helst finns risken att de omvandlas till cancerceller som också har egenskapen att de delar sig väldigt mycket. Detta gör att man först måste försäkra sig om att det inte ska bli någon tumörbildning i hjärnan.

Därför är behandlingen inte är aktuell än på länge. Men i framtiden kan man kanske behandla epilepsi med stamceller.

 

TEXT: Jesper Nielsen, NA13 på Allvar Gullstrandsskolan i Landskrona

BILD: Takashi Hososhima, Karin Andén