Den här texten är en del av ett skolarbete.

Skrivtips, Unga intervjuar forskare

Ställ öppna frågor och be forskaren förklara med enklare ord om du inte förstår. Här finns tips om vad du ska tänka på när du intervjuar. 

Börja med att presentera dig, berätta om vilken skola du kommer ifrån och förklara att du ska skriva en artikel till #Vetenskap #Hälsa. När ni har hälsat och kommit på plats kan själva intervjun börja.

Ställ öppna frågor

Det är bra att komma ihåg att en intervju ska vara som ett samtal. För att det ska bli bra är det viktigt att du lyssnar och visa att du försöka förstå. Börja med en enkel, öppen fråga för att sätta igång samtalet. Det kan exempelvis vara:

– Varför blev du läkare?

För att få fram bra material så kommer du behöva ställa följdfrågor. Det kan vara frågor som:

– Kan du ge något exempel?

– Vad hände sedan?

– Vad kan det här betyda för patienter?

Du måste vara flexibel när du gör en intervju. Du kanske måste stryka någon fråga som ni inte hinner med eller så kommer det upp något intressant som du inte tänkt på att förbereda frågor om.

Tänk på du ska skriva en artikel för andra unga, så att du måste få fram något som de vill läsa. Om forskaren pratar om något som inte känns så intressant måste du försöka styra situationen med dina frågor så att du får fram ett bra material.

Fråga tills du förstår

Sluta inte fråga förrän du verkligen förstår. Tänk på att du ska skriva en artikel för sådana som har mindre förkunskaper än vad du har, så om du själv inte förstår så kommer du inte att lyckas förklara.

Be gärna forskaren använda enklare ord om du inte förstår. Kan de tänka ut någon liknelse eller ge något exempel? Det är inget problem om du behöver fråga flera gånger, det visar bara att du verkligen försöker förstå.

Sista frågan

– Är det något mer du vill berätta?

Det är bra att ställa som en sista fråga. Då kan forskaren berätta om det är något viktigt som ni inte hunnit med.

Anteckna och spela in  

Gör korta anteckningar under tiden så att du kommer ihåg vad forskaren har berättat. Fokusera på det viktigaste.

Du ska helst ha med citat från forskaren i reportaget. Det ger läsarna en känsla av hur han eller hon är som person. Säger hon något kul? Eller något som gör dig förvånad? Skriv ner det direkt så att du kan ha med det i ditt reportage.

Du kan använda din telefon för att spela in intervjun. Se till att den ligger nära forskaren så att ljudet tas upp ordentligt. Inspelningen är bra att ha om du är osäker på om du minns rätt eller om du vill ha ett exakt citat, men du kommer mest att ha den som back-up till de vanliga anteckningarna. Kolla först med forskaren så det är okej att spela in.

FOTOGRAFERA

Ta kort på forskaren, på labbet och på er själva under besöket. Försök ta rena, enkla bilder utan för mycket detaljer i bakgrunden. Ta hellre flera närbilder istället för att försöka få med allt i en bild. Fotografera både detaljer och byggnader, porträttbilder på forskare och elever och bilder på hela gruppen.

Ta gärna kort på er som intervjuar också! 

SKRIV SNABBT UTKAST EFTERÅT

Skriv ett snabbt utkast direkt när du är tillbaka från besöket. Då kommer du ihåg vad forskaren sa, vad som hände och hur det kändes. Sen så är det enklare att komma igång med din artikel när du redan har en del text.