Den här texten är en del av ett skolarbete.

Mat och träning, Unga intervjuar forskare

Idrottsskador drabbar alla som tränar – såväl eliten som vardagsmotionärerna. Vi tar hjälp av tre experter på idrottsskador för att fråga hur man minskar risken att drabbas. Här tipsar de om hur viktigt det är med återhämtningen och ger rådet att hoppa över stretching innan en match.

– Vi vet att idrott är bra generellt sett, berättar sjukgymnasten Pär Hedlund, men ju mer du tränar desto mer ökar risken för att du ska skada dig.

Vi träffar honom tillsammans med forskarna och ortopederna Markus Waldén och Isam Atroshi. De berättar att de flesta idrottsskadorna orsakas av överbelastning. Det är ett stort problem att flitiga motionärer tränar för ofta och hoppar över de viktiga vilodagarna.

All form av träning är nedbrytande. Sedan är det återhämtning som bygger upp kroppen, säger Markus Waldén.

Om man snabbt ökar träningsmängden utan att öka återhämtningen så kommer musklerna i ens kropp att brytas ner istället för att byggas upp. För att lyckas med sin träning  så måste man tänka på att få ordentligt med återhämtning i form av sömn och mat.

Låt bollen vara ibland

Fotboll är den sport i Sverige där flest utövare skadar sig. Det har dock inte enbart att göra med själva fotbollsspelandet, utan det beror också på att det är landets vanligaste sport.

Inom just fotboll är knäskador den vanligaste formen av skada, och mängden allvarliga knäskador är vanligare hos tjejer än killar. Men det finns inget direkt svar på varför det är så. Vissa pekar på att tjejer har mindre muskulatur än killar i en viss ålder, men det ger inte hela svaret.

– I dagsläget finns det för lite forskning om det,  säger Markus Waldén som har lett en stor studie av hur man förebygger knäskador i fotboll.

Du kan träna med skador

– Vad ska man tänka på när man är skadad?

Det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver sluta träna helt, berättar experterna.

– Det finns olika former av träning och du kan istället fokusera på att träna andra delar av kroppen än just den som är skadad. Låt den skadade delen återhämta sig med rehabiliteringsträning med gradvis belastning, säger Markus Waldén.

De tipsar om att det är ett bra tillfälle att träna mer teknik.

 

TRÄNING MOT KNÄSKADOR Markus Waldén, Isam Atroshi, och Pär Hedlund har varit med och tagit fram en app som heter Knäkontroll med övningar som man kan använda för att stärka musklerna runt knät och minska risken att skadas. Den är gjort i samarbete med SISU Idrottsböcker, Svenska Fotbollförbundet och Folksam. 

 

Stretching är en myt

Många stretchar för att förebygga skador och träningsvärk. Men experterna berättar att det är en myt att stretching hjälper mot det.

– Det kan till och med vara så att stretching kan försämra den explosiva förmågan. Därför är det inte en bra ide att stretcha inför en fotbollsmatch, säger Pär Hedlund.

– Varför vet ingen om det? frågar vi.

– Ibland kan det ta många år för ny forskning att nå ut till allmänheten, svarar Isam Atroshi.

Pär Hedlund, Markus Waldén och Isam Atroshi jobbar med rehabilitering och brinner för att hjälpa de skadade. Men det är inte alla läkare som är lika engagerade och som forskar på sin fritid för att nå den ¨högre divisionen”.

– Det är få ortopeder som spelar i forskningens Champions League! säger Isam Atroshi.

 

TEXT: Frida Olofsson, Milton Gagnez, Felix Örn och Victor Bergman från Hässleholms Tekniska Skola

BILD: Durah3