Den här texten är en del av ett skolarbete.

Mat och träning, Unga intervjuar forskare

Våga låta kroppen känna hunger. Det är professor Charlotte Erlanson-Albertssons bästa råd i kampen mot övervikt. Hon säger enkelt och bestämt att vi bör äta tre stadiga mål och ha en aktiv fritid. 

Övervikt har blivit ett globalt hälsoproblem. Det har har lett till en kraftig ökning av typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, ledbesvär, infertilitet och sömnapnéhos barn, unga och vuxna. Hur ska vi tackla detta? Vi har träffat professor Charlotte Erlanson-Albertsson för att få veta mer om hur vi ska äta.

Charlotte har t ex forskat på vilken mat som skapar mest sötsug, och undersökt hur människor påverkas av olika sorters mat. Ett sätt som forskarna använder för att se vad som händer i kroppen är att ta blodprov för att se hur produktion av mättnadshormoner förändrats.

VÅGA BLI HUNGRIG

Att det är farligt med en ojämn blodsockerskurva får vi ofta höra idag och många äter något direkt när de känner sig lite hungriga. Detta bidrar till att vi väger mer, enligt Charlotte.

– Mellan målen är det viktigt att låta kroppen känna hunger, poängterar Charlotte.

– Men varför får de som vill gå ner i vikt ofta rådet att äta flera mindre mål om dagen? Viktväktarna rekommenderar ju t ex runt sex mindre mål, och det är ju dokumenterat att de har hjälpt många att gå ner i vikt

Charlotte håller inte med om den rekommendationen.

– Det är lättare att få en jämn och frisk viktkurva med tre mål om dagen. Våga låta dig bli hungrig det är den bästa kryddan. Man är mer kreativ och kommer ihåg bättre när man är lite hungrig. Energimässigt klarar inte kroppen av småätande.

– Du måste hinna förbränna dina kalorier innan du har mer inkomster. Småätande ger toppar och dalar i din blodsockerhalt och det är inte bra.

De ska hinna gå 5-6 timmar mellan måltiderna för att få igång fettförbränningen, enligt Charlotte. Under måltiderna är det viktigt att man blir mätt. Sedan är det viktigt att bli hungrig. Har man en aktiv fritid eller jobb ska man äta en större mängd mat under de tre måltiderna.

Undantag är unga och äldre som behöver fylla på depåerna oftare. Det kan vara en frukt innan lunch och mellanmål på eftermiddagen.

 

Det här är bra mat

Man bör inte utesluta kolhydrater, eller något annat inom kostcirkeln, framhåller Charlotte. Hon rekommenderar att måltiderna följer den nya tallriksmodellen, med hälften grönsaker, en fjärdedel kolhydrater och en fjärdedel protein.

Kolhydraterna ska vara fiber- och fullkornsrika och gärna nyckelhålsmärkta, som fullkornspasta, matvete, mathavre, fullkornsbulgur med mera. Då får tarmen arbeta, och kroppen slipper tillsatt socker och förädlade mjölsorter.

Vi måste ha en varierad kost för att få i oss alla vitaminer som inte kroppen kan skapa själv.

 

HUR MINSKAR VI FETMAN I SVERIGE?

Idag har många dåliga matvanor och ett stillasittande liv framför datorn eller framför tv:n. Många säger sig ha det för stressigt för att laga mat och för lite tid för att träna. Men hur ska vi motverka de hälsoproblem som övervikt kan skapa? Är det samhällets eller individens ansvar?

Enligt Charlotte är lösningen i alla fall inte avancerade dieter eller träningsprogram.

– Man bör äta tre stadiga mål och ha en aktiv fritid, säger Charlotte Erlanson-Albertsson enkelt och bestämt.

 

 

TEXT: Thea Sarnus från Heleneholmsskolan

BILD: Colourbox