Den här texten är en del av ett skolarbete.

Psykologi, Unga intervjuar forskare

Vi intervjuade Mats Lindström som är överläkare och forskar om hur man kan hjälpa svårt deprimerade människor. Här är de råd han ger för att man ska må bättre och minska risken att bli deprimerad.


atasova1

Sov, ät och motionera

Det viktigaste alla människor kan göra för att undvika depression är att sova, äta och röra på sig.

BILD: Colourbox, Cloudtail, Colourbox

tyckerom

Gör saker du tycker om

Gör sådant du trivs med att göra och blir glad av. Tänk också på att planera in dina “måsten” som läxor, hemuppgifter etc, så att du senare kan ta det lugnt och tänka på att göra de saker som du tycker är roligt.

BILD: Ruschen

 

hanger

Träffa vänner och familj

Se till att vara social, även om du inte är en social person är det bra att vara det ibland. Är du väldigt social kan det vara bra att träna på att vara ensam ibland.

BILD: Joe Athilay

 perfection

Förstå att du inte måste vara perfekt

Idag tror många att man måste vara den ultimata människan och lyckas i skolan, skaffa jobb, familj och hela paketet. Enligt Mats Lindström har det blivit vanligare att  unga blir deprimerade av att de inte uppfyller alla ideal.  Om man förstår att man inte måste uppfylla alla “krav” så minskar man risken att bli deprimerad.

BILD: Roberto Rizzato 

tasigigenom

Lär dig att hantera negativa livshändelser

Man kan minska risken att bli deprimerad genom att öva på att ta sig igenom jobbiga livshändelser och lära sig hantera dem. Man klarar sig bättre om man kan acceptera det som hänt och försöka gå vidare.

BILD: Stacy Shintani

flymed

Fly inte med alkohol och droger

I alla åldrar är missbruk en stor riskfaktor till depression. Tyvärr så brukar vuxna människor dricka alkohol när de blir deprimerade istället för att söka hjälp vilket bara försämrar situationen ännu mer.

BILD: Colourbox

 

omdet

Sök hjälp om du blir deprimerad

Om man känt sig deprimerad i två veckor eller mer så ska man gå till närmaste vårdcentral och söka hjälp. Om man är deprimerad brukar man känna ångest och rädsla. Man kan också få koncentrationssvårigheter, förändrad vikt, störd sömn eller ont i magen.

Läkaren brukar ge recept på antidepressiva läkemedel som SSRI-preparat, t ex citalopram eller sertralin. Man ska inte förvänta sig att det lindrar direkt utan effekten kommer inom ett par veckor. Man kan också få olika sorters samtalsterapi. Om man får  hjälp tidigt så kan man lättare vända sina negativa tankar och dämpa de värsta symptomen.

BILD: Craig Oneal

arv

Tänk på att ärftlighet kan påverka din risk

Depressioner kommer inte till bara från yttre situationer utan det kan finnas i ens gener. Man får såklart inte depressioner bara för att många i ens familj har haft det men risken för att bli deprimerad ökar. Man kan inte ändra sina gener men man kan se till att ta hand om sig själv och vara lite extra uppmärksam på eventuella symptom.

BILD: Carine06

Sammanfattning

Så sammanfattningsvis: det viktigaste alla människor behöver göra för att undvika depression är att sova, äta och röra på sig, vara sociala, och göra både sådant som man tycker är roligt och sådant man måste göra. Då blir risken mindre att man får psykiska besvär och man får dessutom ett ganska sunt liv.


TEXT: 
Frida Persson och Filip Petersson från Malmö Latinskola