Den här texten är en del av ett skolarbete.

Stamceller, Unga intervjuar forskare

Forskaren Joan Yuan är en intressant person. Hon kommer från Kina men växte upp i Lund, utbildade sig i USA och kom tillbaka till Lund som forskargruppledare när hon var 33.

I slutet av oktober åkte jag jag och fyra av mina klasskamrater från Landskrona till Lund för att träffa Joan Yuan. Vi mötte henne inne på BMC och hon började med att visa oss sitt laboratorium. Sedan satte vi oss och drack kaffe och började intervjun med den fantastiska forskaren.

Från Shenyang till Lund

Vid 10 års ålder bodde Yuan fortfarande i den kinesiska staden Shenyang. Hennes familj drömde om att åka till ett annat land och det blev till slut Sverige och staden Lund när hennes pappa fick en forskartjänst här.

I Lund kom Yuan att läsa Biomedicinprogrammet. Sedan bestämde hon sig för att resa till USA och fortsätta sina studier vid University of Virginia. Efter att ha gjort klart sin forskarutbildning gjorde hon sin postdok på National Institutes of Health i Bethesda, stax nordväst om Washington.

– Arbetsklimatet i USA var tufft men väldigt bra, säger Yuan.

Efter ett årtionde i USA så är Yuan tillbaka till Lund som forskargruppsledare. Hennes grupp forskar om hur man kan förbättra resultatet av benmärgstransplantationer för att bättre hjälpa patienter med cancer, blodsjukdomar och immunbristsjukdomar.

Yuan vill hjälpa andra som satsar på en forskarkarriär. I framtiden vill hon vara en bra förebild – men det tycker jag redan att hon är!

 

yuans-lab

Yuan visade sitt laboratorium. Vi tyckte det var spännande och väldigt roligt att se hennes arbetsplats