Den här texten är en del av ett skolarbete.

Stamceller, Unga intervjuar forskare

Förhoppningarna är stora på stamceller. Att bota cancer, läka en hjärtinfarkt, stoppa diabetes eller att odla fram nya organ är några av de förhoppningar som forskarna har. Men än så länge är det inte riskfritt – transplanterade stamceller kan också bilda tumörer och angripa kroppen. 

Stamcellen är livets urcell, en modercell för alla olika celler i kroppen. Eftersom stamceller kan utvecklas till vilka slags celler som helst så skulle de kunna ersätta skadade och sjuka celler. Då skulle man kunna odla en lever, ett hjärta eller ett par njurar till en patient som behöver ett nytt organ. Stamceller skulle kunna bilda nya hjärtmuskelceller och reparera skadan efter en hjärtinfarkt och en transplantation av stamceller skulle kunna få patienter med diabetes att producera eget insulin.

– Det behövs mer studier och djurförsök innan vi vet vad som är möjligt, säger Joan Yuan, forskare vid Biomedicinskt centrum i Lund. I försök har man sett att transplanerade stamceller också kan klumpa ihop sig och bilda en tumör.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En grupp elever från Allvar Gullstrandgymnasiet i Landskrona träffade forskaren Joan Yuan för att lära sig mer om stamceller

 

Flera typer av stamceller

– Stamcellen är en cell som kan utvecklas till olika differentierade celler som t.ex. hudceller, blodceller, nerverceller. Den kan också förnya sig själv genom att dela sig till nya stamceller, berättar Joan.

Det finns många olika typer av stamceller. De som finns i de tidigaste stadierna av mänsklig utveckling kallas för embryonala stamceller.  De kan bilda alla typer av celler i vår kropp. I den vuxna kroppen finns adulta stamceller som är mer specialiserade. De kan laga eller ersätta celler som har dött eller skadats t.ex. kan hudstamceller bilda nya hudceller. Adulta stamceller finns bara i benmärg, hud, lever, fettväv och i hjärnan.

2007 upptäckte forskare IPS- stamceller som har nästan alla egenskaper som embryona stamceller.

– De kanske inte är lika bra som embryonala men de kan mycket, berättar Joan Yuan.

Stamceller används redan i vården

Idag finns det bara några typer av behandling med stamceller som är säkra och effektiva. Till exempel kan man odla fram hudceller för att behandla brännskador.

Stamceller används också vid transplantation av benmärg till patienter med leukemi, blodsjukdomar och immunbristsjukdomar. Stamcellerna kan då komma från patienten själv eller från någon med samma blodtyp.

Före transplantationen ger man patienten stora doser cellgift och strålbehandling. Syftet är att slå ut alla cancerceller och göra plats för friska celler från donatorn, men samtidigt tar man även död på de normala stamcellerna i benmärgen. Efter strålbehandlingen överför man därför nya friska stamceller till kroppen, som kan producera nya blodkroppar.

– De vita blodkropparna från givaren uppfattar dessutom kvarstående cancerceller som främmande och kan börja angripa dem, säger Joan Yuan.

Hoppas kunna bota fler

Forskarna hoppas att stamceller i framtiden ska kunna användas för att behandla en mängd olika sjukdomar.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Stamcellsbehandling är ett nytt område som vi inte vet så mycket om. Det finns många risker och problem men stamcellsbehandling ger också hopp för att bota eller lindra en rad sjukdomar som läkarvetenskapen står maktlös inför i dag, avslutar Joan Yuan.

 

– Stamcellsbehandling är ett nytt område som vi inte vet så mycket om. Det finns många risker och problem men stamcellsbehandling ger också hopp för att bota eller lindra en rad sjukdomar som läkarvetenskapen står maktlös inför i dag, avslutar Joan Yuan.

 

TEXT: Oscar Almerén Backrud,