Den här texten är en del av ett skolarbete.

Mat och träning, Unga intervjuar forskare

Kristina Orban forskar om barnfetma och brinner för att stoppa fetman redan på dagis. Här är sex tips till föräldrar med överviktiga eller feta barn.

1. Aktivera barnet

Stanna på lekplatsen istället för att åka raka vägen hem och låt barnen vara med när ni lagar mat, tipsar Kristina Orban. Det är väldigt viktigt att få in mer lek och rörelse i barnets vardag.

2. Begränsa skärmtiden

Sätt inte barnen framför TV:n eller iPad:en varje gång du själv vill ta en paus, utan spara skärmtiden till senare när barnen har gått och lagt sig.

3. Banta inte barnet

Barn behöver näringsrik mat som fisk och frukt och grönsaker. Mager mjölk och magra mjölkprodukter är berikade med D-vitamin och rekommenderas till barn för att kalcium är viktigt för barnets tänder och skelettet.

4. Undvik halvfabrikat och snabbmat

Några exempel på halvfabrikat är djupfrysta färdigrätter och korv. De innehåller ofta mycket energi och inte så mycket näring. Undvik också snabbmat som hamburgare och pizza.

5. Minska portionerna

En stor orsak till övervikt är att portionerna blivit större. I affärerna blir också läskflaskor och chipspåsar större och större för varje år. Många av oss tänker nog att det är bra att vi får valuta för pengarna, men problemet med dessa stora portioner är att de gör oss överviktiga. Efter ett tag vänjer vi oss och tycker att den stora portionen är en normalstor portion.

6. Försöka vara en bra förebild

Barnen ser och lyssnar på allt vi vuxna gör och tar efter. Om vi inte motionerar så gör inte barnen det heller, om vi äter snabbmat så är det självklart för barnet att också ska äta det. Det är vi som får skärpa till oss och ta tag i våra liv så det inte påverkar våra barn och den framtida generationen. Lite planering och struktur i vardagen är en bra början till att få tid med lek och aktivitet som främjar en god hälsa.

TEXT: Sonia Jeppsson och Alice Svensson från Malmö Latinskola

BiILD: Thomas Hawk

Fetma eller övervikt? För att mäta om man är överviktig kan man använda sig av BMI, Body Mass Index. Man räknar ut sitt BMI genom att dividera sin kroppsvikt (i kg) med sin längd (i meter) upphöjt till två. Är man normalviktig så ligger man mellan 18,5 och 25. Om man är under 18,5 så är man underviktigt och ligger man över 25 är man överviktig. Fetma är extrem övervikt med ett BMI på över 30. När man räknar ut BMI för barn använder man sig av IsoBMI. För barn och ungdomar spelar både ålder och kön en viktig roll.