Den här texten är en del av ett skolarbete.

Psykologi, Unga intervjuar forskare

“Hur kommer det sig att jag inte kan sova fast jag är så trött?” är en fråga som många ställer sig. Skolsköterskan och forskaren Pernilla Garmy har svar på vad som orsakar sömnproblem och vilka effekter kan det ge.

– Barn och unga sover allt mindre, säger Pernilla Garmy. Det märker jag själv på mina barn, och det syns även i mina undersökningar.

Pernilla Garmy har undersökt barn och ungas sömn, och hur den har förändrats under de senaste åren. Hon har särskilt tittat på hur unga påverkas av all ny teknologi med smartphones, surfplattor och sociala medier.

Tidigare jobbade Pernilla Garmy som skolsköterska, och då fick hon massvis med frågor om barn och ungas sömn från lärare och föräldrar. Men när hon letade efter forskning på området, så hittade hon inte mycket. Därför bestämde hon sig för att doktorera och få svar på hur det står till med barn och ungdomars sömn.

Först delade hon ut enkäter om sömn- och medievanor på den skola som hon jobbade på, och sen fortsatte hon med andra skolor i Lund. Totalt 3 000 elever som gick i årskurs ett, fyra och åtta svarade på enkäterna.

Det visade sig att barn och ungdomar sover mindre än vad de borde göra, och det gäller särskilt tonåringarna.

 

Mobilen kan störa djupsömnen

En sak som påverkar ungdomars sömn är mobilen. Den kan nämligen vara stressande när man ska sova. Man ska bara svara på ett sms eller kolla om något nytt har hänt på Instagram eller Facebook, och då är det svårt att varva ner. Det också är så att ljuset från mobilen påverkar oss för det får vår hjärna att tro att det är dagsljus som lyser och att vi borde vara vakna.

– Men det största problemet är att mobilen kan ge ifrån sig störande ljud som kan väcka en när man har kommit ner i djupsömnen och i värsta fall kan man inte komma tillbaka till djupsömnen, berätta Pernilla Garmy.

Djupsömnen behövs för att kroppen ska återhämta sig och för att man ska känna sig utvilad. Om det händer för ofta att man blir väckt i djupsömnen så får man sämre hälsa, blir trött och lättirriterad.

När man kommer i puberteten är det extra viktigt att sova –  fast det är en ålder då man helst vill vara uppe länge – för under djupsömnen utvecklas kroppen mycket.

 

pernillagaramy

Fast den nya tekniken har försämrat våra sovrutiner så har den många fördelar. “Utan internet skulle det vara väldigt svårt att göra mina undersökningar” säger Pernilla Garmy lättsamt.

BILD: Leila Rudelius

 När ska man lägga bort mobilen?

I en studie som Pernilla Garmy gjort med gymnasieelever så var två tredjedelar inne på Instagram och Facebook varje dag, och var tredje var inne minst tio gånger om dagen. De som var inne så ofta var oftare trötta och hade svårare att koncentrera sig.

Vi frågade om det fanns några speciella siffror på hur länge man kan använda sin mobil per dag och ändå kunna slappna av och må bra. Pernilla tänkte sig för innan hon gav sitt svar.

– Istället för att fråga om det finns några speciella siffror på hur länge man får använda sin mobil borde alla istället fråga sig själv hur länge man behöver lägga ifrån sin mobilen för att må bra och kunna slappna av.

– Ett tips är att lägga ifrån sig sin mobilen innan man går och lägger sig.

Även fast mobilen kan vara störande när vi ska koncentrera oss eller när vi behöver sova så är vi fortfarande så beroende av den.

– Vi kan inte ens lämna huset utan mobilen och om den blibbar brukar man oftast vilja kolla den direkt ifall det är något viktigt, säger Pernilla Garmy och skrattar.

Mobilen och datorn kan vara orsaken till att vissa ungdomar blir deprimerade, eftersom de isolerar sig i mobilen och datorn och slutar tycka att omvärlden är viktig. De lever bara i sin spelvärld eller sin facebookvärld. Men mobilen och datorn kan också vara en livlina för andra.

Det som Pernilla vill nå ut med är att vi unga och våra föräldrar ska börja reflektera över hur tekniken påverkar oss och vilka konsekvenser det har på vår hälsa.  Så länge man är medveten om sitt eget mobil- och datorbruk kan man slappna av och må bra.

 

TEXT: Emil Jespersen, Felicia Gullberg, Stefania-Maria Iordan från Nya Malmö Latin, SA14B

BILD: Lesley Fryer bearbetad av Karin Andén

 

Forskare: Pernilla Garmy
Tidigare jobb: Tio år som skolsyster vilket som gjorde att hon vill börja forska om ungdomars hälsa.
Intresse: Att spendera tid med sina två barn, vara i naturen och läsa böcker.
Mål med sin forskning: Göra oss ungdomar mer upplysta och få oss att känna att vi kan förhindra depression och stress.