I dina tarmar finns flera miljarder bakterier. De hjälper din kropp att bryta ner mat och ta upp näring och de påverkar också ditt immunförsvar. Det inte är helt lätt att påverka sin egen tarmflora, säger Caroline Linninge som forskar på tarmbakterier, men det finns några saker man kan tänka på. Så här kommer tre tips på hur du kan få de goda bakterierna att trivas.
Ät varierat
Tarmfloran har stor betydelse för kroppens allmäntillstånd, både för uppkomsten av sjukdom och bibehållandet av hälsa.
För att rätt bakterier ska trivas så är det viktigt att äta varierat, och att äta mycket frukt och grönt.
– Man ska undvika att äta för mycket fet mat för det minskar mångfalden av bakterier, berättar Caroline Linninge.
BILD: The vandalist
Tänk kritiskt om probiotika
Idag finns många sorters probiotiska livsmedel i mathyllorna. Det är livsmedel med tillsatta “goda” bakteriestammar.
– Man ska inte se de här produkterna som läkemedel, säger Caroline Linninge.
Hon berättar att bakterier påverkar oss på olika sätt, och att det ibland kan vara svårt att veta vad det är för probiotika man köper. Helst ska man ta reda på vilken bakteriestam det är i produkten, för olika stammar inom en bakterieart har olika effekter. Sedan är det också väldigt individuellt vilka stammar som behövs, för vi har olika mijöer i våra tarmar. Risken är att den dyra “supermaten” inte hjälper.
BILD: Random Weas
Undvik onödig antibiotika
Även om det inte är helt lätt att förbättra sin tarmflora, så finns det en viktig sak man kan göra för att hålla den frisk – det är att undvika onödig antibiotika.
Antibiotika används för att minska bakterieinfektioner, men det slår inte bara ut skadliga bakterier utan även sådana som är nyttiga.
– Det kan ta mycket lång tid för bakteriefloran att återhämta sig efter medicinering med antibiotika efter medicinering med antibiotika, berättar Caroline Linninge.
Forskning har visat att tarmfloran får tydliga förändringar efter en antibiotikakur – och de är bestående. Den nya tarmfloran innehåller inte bara fler resistenta bakterier, den är dessutom annorlunda sammansatt, med delvis nya stammar som får fäste när andra konkurreras ut. Denna förändring finns kvar minst två år efter att antibiotikakuren avslutas.
– Vården borde vara mycket mer restriktiv i användandet av antibiotika, säger Caroline Linninge.
Försämrad tarmflora är alltså ytterligare en anledning, förutom ökad antibiotikaresistens, till att minska förskrivning av antibiotika.
BILD: Colourbox