Den här texten är en del av ett skolarbete.

Mat och träning, Unga intervjuar forskare

Vi har väl alla fått höra att socker är dåligt. Men är det verkligen så enkelt? Här förklarar Karin Stenkula som forskar på fettceller vid Lunds universitet, varför våra celler behöver socker och varför vi lagrar energi som fett. Hon försöker ta reda på varför vissa blir sjuka av att väga för mycket, medan andra inte blir det.

 

grotta

Evolutionärt sett har det varit viktigt för oss att kunna lagra energi som fett. Det har gjort att vi har kunnat äta när det funnits mat och spara energi som fett till sämre tider. Men när vi hela tiden har tillgång på mat så kan vi lätt samla på oss för mycket fett, och idag drabbas allt fler av sjukdomar som är relaterade till övervikt, som diabetes typ 2.

BILD: Colourbox

 

food

 

Kolhydrater börjar brytas ner redan i munnen. När de kommer ner i magen sönderdelas de genom syra och knådning och görs om till olika enkla sockermolekyler. En av sockermolekylerna heter glukos och den kan tas upp direkt i blodet

Alla kroppens celler använder glukos som bränsle. En stor del används av hjärnan, den förbrukar ungefär 20 procent av sockret.

BILDJacob Barss-Bailey

 

Skärmavbild 2016-06-29 kl. 16.06.45

Om allt fungerar som det ska så använder ens celler upp det mesta av den energi man fått i sig, och om det blir något över så lagras det in som fett i fettceller. Men många som är överviktiga har faktiskt problem med att lagra in glukos som fett.

ILLUSTRATION: Karin Andén

 

beyonceMan har inte bättre hälsa ju smalare man är. Kroppen har ingenting emot fett som ligger lagrat i fettceller.

Kroppen tar däremot skada om det går fel med fettinlagringen så att sockret stannar kvar i blodet eller om fett lagras på andra ställen än fettceller, som runt organen.

BILD: sashimomura

 

karin

Stress kan få kroppen att vilja lagra energi som fett på fel ställen som i sin tur kan leda till andra sjukdomar, berättar Karin Stenkula. BILD: Roger Lundholm

Karin Stenkula berättar att många som är överviktiga faktiskt har problem med att lagra in socker som fett. Deras fettceller släpper inte in glukosen på rätt sätt.

— Men det finns en del överviktiga vars fettceller tar upp glukos utan problem, och de personerna blir inte sjuka av sin övervikt, berättar Karin Stenkula.

Därför försöker Karin Stenkula ta reda på vad det är som gör att vissa överviktiga har fettceller som fortsätter fungera bra. Visste man det så skulle man kunna forska vidare för att ta fram behandlingar som gör att det inte är skadligt för kroppen att vara överviktig.

Karin Stenkula berättar att hennes drömmål den närmaste tiden skulle vara att ta fram en slags nässpray skulle göra att kroppen vill använder glukos på ett bra sätt. Hon säger att det skulle kunna hjälpa om man fick i sig något som gör en lugn, för då skulle energin som man inte använder direkt lagras på ett bättre och säkrare sätt.

Om man vill hjälpa processen så kan man testa att äta i lugn och ro.

 

TEXT: Max Rossenbeck och Frida Wallin från Spyken i Lund

GLASSBILD: Carmen Jost

 

Så tar en frisk fettcell upp glukos: Hormonet insulin binder till en receptor på cellytan. Då rör sig proteinet GLUT 4  en s.k. glukostransportör, som ligger förpackad i små blåsor i cellen, till cellens yta. Blåsorna smälter samman med cellens yta och skapar en kanal via GLUT4 som släpper in glukos från utsidan av cellen. Så beter sig GLUT-4  om man har diabetes typ 1 och typ 2 Har man diabetes typ-1 så finns inte insulin, det hormon som leder till att  GLUT4 blåsorna förflyttar sig till cellmembranet och då får glukosen mycket svårare att komma in i cellen. Vid diabetes typ-2 så fungerar själva sammansmältningen av GLUT4 blåsorna med membranet sämre jämfört med celler från friska personer.