Den här texten är en del av ett skolarbete.

Mat och träning, Unga intervjuar forskare

Experiment på möss och råttor har visat att tarmbakterier kan påverka vikten. När man tagit tarmbakterier från en smal mus och gett dem till en tjock mus, så har den gått ner i vikt.  Kan detta hjälpa människor? Vi träffade forskaren Frida Fåk för att höra mer om tarmbakterier, fitnessmöss och fetmaråttor.

Frika Fåk undersöker hur kosten och probiotika påverkar tarmfloran. Probiotika är bakteriestammar med positiv effekt. De finns naturligt i t ex yoghurt och fil och tillsatta i livsmedel som t ex Proviva. Man kan också äta probiotika i tablettform.

I försök på möss har man kunnat se att vissa typer av probiotika kan bidra till att mössen inte går upp så mycket i vikt. Frida berättar att forskarna har testat att ge dessa probiotika till människor, men då har man inte fått det att fungera. Det kan bero på att det är svårt att kontrollera hur mycket och vad människor äter.

– Antagligen måste man ändra kosten hos människor för att få ett liknande resultat.

Frida Fåk tror att det kan komma lyckade försök i framtiden då det är många forskare som arbetar med att undersöka tarmbakterierna.

Bland fetmaråttor och fitnessmöss

Frida Fåks forskning grundar sig på försök på råttor och möss.

– Jag är djurvän så i början kändes det svårt att jobba med djurförsök men sen såg jag att personalen som sköter om djuren är välutbildade och tar bra hand om dem.

Hon berättar att råttor är mer lika människor för att de är allätare, till skillnad från möss som mestadels äter växter.

Friskare med rätt bakterier

Liksom huden är tarmen en barriär mot omvärlden. Ungefär 70-90 procent av immunförsvarets celler sitter i tarmen för att se till att inget oönskat kommer in i kroppen. Immunförsvaret kommunicerar med bakterierna i tarmen, och ens tarmflora påverkar vad man har för skydd mot infektioner.

– Tarmfloran kan ändras på en dag om man ändrar sin kost eller åker utomlands och får i sig andra bakterier, berättar Frida Fåk.

Vi vet idag att antibiotika och stress kan påverka tarmfloran negativt. Man testar just nu om alkohol och rökning har en negativ inverkan på tarmfloran.

Hos möss har man sett att motion påverkar tarmfloran, men detta har inte testats på människor än. Det är ett område som Frida Fåk gärna skulle vilja börja med.

 

bild-till-frika

Frida Fåk visar provköket. Hon berättar att man hellre ska äta en varierad kost än att ta kosttillskott, eftersom kosttillskott oftast inte är något man egentligen behöver.

Styr tarmen dina tankar?

Frida Fåk är väldigt intresserad av kopplingen mellan tarm och hjärna, forkarna har t ex sett att om man har höga blodfetter, diabetes och bukfetma så har man ökad risk för demens. Men det behövs mer forskning om vilken roll tarmbakterierna spelar.

– Tarmbakterierna har större betydelse än vi anar, avslutar Frida Fåk.

 

TEXT: Alice Wärlstam, Klara Asklund, Amanda Jönsson Edvin T. Fredriksson och Ellen Fors från Bergagymnasiet i Eslöv.

BILD: Karin Andén och Colourbox