Den här texten är en del av ett skolarbete.

Unga intervjuar forskare

Visa faktaruta!

Hur ser din hud ut i förstoring, hur många kalorier är det i din lunch idag och kan du verkligen lita på vad du ser? På Livets museum i Lund får du svaren. Här blandas interaktiva moment och ny teknik med hisnande historier från förr.

Vi har följt med på en guidad visning på Livets museum mitt i Lund. Ett personligt museum enligt Berndt Ehinger och Irene Jakobsson, som är våra guider för dagen. De syftar på det faktum att guiderna dels arbetar ideellt och dels har vårdbakgrund.

Berndt är själv pensionerad professor i ögonsjukdomar och Irene är pensionerad barnläkare. De båda är numera engagerade i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet i Lund och som guider på Livets museum.

Spännande historier om skånska uppfinningar

För att få ut extra mycket av besöket på Livets museum kan man i förväg boka en guidad visning. Fördelen med detta är att man på så sätt får ta del av en mängd spännande historier.

Vi fick höra om hur doktor Inge Edler i Lund fick en idé om att det borde gå att undersöka hjärtan med radar. Ingen trodde ingen på idén eftersom det var fel sorts vågor. Men lundafysikern Hellmuth Hertz insåg att det skulle gå att använda ultraljud. De båda gav sig iväg till Kockumsområdet i Malmö för att låna den ultraljudsmaskin som användes inom industrin, och visst fick Hertz och Edler signaler när de höll mottagaren mot bröstkorgen!

Världens första kliniska ultraljud beställdes kort därefter från Siemens och just denna maskin står till allmänhetens beskådan på Livets museum.

Cat licked over the fish. In the kitchen.

 

Livets Museum uppmärksammar fler spännande uppfinningar som har tagits fram i Skåne. Ett exempel är dialysapparaten som uppfanns av skånska forskare, en revolutionerande maskin då en människa inte klarar sig utan fungerande njurar. Här är prototypen:

Cat licked over the fish. In the kitchen.

 

En annan spännande berättelse du kan få höra på en guidad tur genom Livets museum är hur det kom sig att världens första pacemakern som uppfanns av en ingenjör och läkare från Lund 1958, Rune Elmqvist.

Bilden visar den allra första pacemakern som tillverkades, gjuten i en skoputsburk!

Cat licked over the fish. In the kitchen.

 Prova på själv!

Det finns även många interaktiva delar i museet – du kan till exempel sätta ihop en måltid och se hur mycket kalorier den innehåller, och göra hörseltest om du vill. Dessutom har Livets museum skapat en app du kan ladda ner till din smartphone. Med hjälp av den kan du på museet se bilder i 3D.

En annan spännande avdelning på museet är den som handlar om synvillor. Här vill jag inte avslöja för mycket, men frågan är ändå hur mycket man egentligen kan lita på att verkligheten stämmer överens med vad man ser.

TEXT: Sally Cloodt

 

 

Cat licked over the fish. In the kitchen.Berndt Ehinger och Sally Cloodt undersöker hur huden ser ut i förstoring.