De flesta associerar kärlek med pirr och fjärilar i magen. Men varför känner vi så här? Vi frågade Ulf Ellervik som är professor i kemi varför känslor känns i magen.
För att kunna förstå förälskelse måste man ta en närmare titt på vårt belöningssystem i hjärnan, förklarar Ulf Ellervik.
– Belöningssystemet är till för att vi ska överleva och för att vi ska kunna sprida våra gener vidare, därför får vi positiva känslor av sådant som mat och sex.
När du blir kär så får du extra mycket dopamin, det ger en känsla som motsvarar ett WOOOW! och det är denna signalsubstans som ger den härliga känslan som sprids i kroppen när man är kär.
– Det här ämnet är som en drog för oss, säger Ulf Ellervik
Det är faktiskt samma signalsubstans som många droger sätter igång på kemisk väg. De kopplar om belöningssystemet och gör det svårare att bli kär.
– Kemiskt sett så handlar kärlek egentligen om tre olika processer i hjärnan, berättar Ulf Ellervik.
- Det första stadiet är fysisk attraktion. Man kan vara attraherad av hur många som helst, vem som helst och när som helst. Hjärnan har inga begränsningar om hur många man kan vara fysiskt attraherad av.
- Om du skulle bli kär i någon så förändras allt – och det kan gå på mindre än en sekund. Då fastnar du för en person. När du är nära honom eller henne får du en fantastisk känsla i kroppen, och du hittar en massa saker som du tycker är perfekta. Känslan av förälskelse brukar stanna kvar i ett till två år.
- Kärleken är mer som en djup vänskap. I denna fasen känner du inget pirr som när du är förälskad, utan det är mer som en välmående känsla. Man känner en djup kärlek för en handfull personer som man har en nära relation till: föräldrar, barn, partner och nära vänner. Den här känslan kan vara livet ut.
Varför känns det i magen?
När du får fjärilar i magen så är det dopamin du känner av. I din mage finns runt 100 miljoner nervceller som ser till att maten smälts och att alla celler får energi och näring. Det här systemet har direktkontakt med hjärnan genom en nerv som heter vagusnerven, och magens nervsystem reagerar på de signalsubstanser som hjärnan använder.
I magen känner du också av att du får extra mycket stresshormon när du är kär. Ämnet noradrenalin ökar och det gör att ditt hjärta slår snabbare och att du får svårt att äta och sova. Du blir faktiskt väldigt stressad under din förälskelse.
Samtidigt får du mindre av serotonin, det gör att du får sämre omdöme och tycker att den du är kär i är helt perfekt.
Efter ett tag försvinner pirret, fjärilarna och känslan av förälskelse, det brukar ta ungefär 18 månader. Övergången mellan förälskelse och kärlek kan vara väldigt jobbig för vissa.
– Vissa kan vara beroende av själva känslan när man är förälskad, så att när den känslan tar slut börjar de leta efter någon ny att bli förälskad i.
Men det kan ju vara ganska skönt att veta att om man är tillsammans med någon och inte känner sig förälskad längre. Då slipper man tänka att det inte är något fel på mig, för så är det för alla.
TEXT: Cornelia Nyholm, Gaiana Frangulyan och Milena Legowska från Malmö Nya Latin
BILD: Karin Andén
Blir andra djur kära? Ja, vissa sorters djur kan också bli kära, men inte lika länge som människor. Fåglar är förälskade i ungefär tre minuter, medan en hund kan vara förälskad i tre månader.