Den här texten är en del av ett skolarbete.

Psykologi, Unga intervjuar forskare

Det blir allt vanligare att ungdomar har ångest eller är stressade. En anledning kan vara att de känner en stor press från skolan. Det är aldrig bra att fortsätta pressa sig själv när man inte mår bra för då är det risk att kroppen inte tål mer. Vi frågar forskarna vad man ska göra, och om en stressboll kan hjälpa.

– Ångest är kroppens sätt att signalera att något är fel och måste ställas tillrätta, förklarar forskarna Frida Thorsén och Carl Antonson.

Stresskänslor kommer när man känner att man inte riktigt klarar av situationen, man kan inte lösa den uppgift man har fått. Även om ångest och stress ofta hör ihop, så är stress i lagom mängd bra eftersom det hjälper oss att prestera. Men de två känslorna är ofta kroppens sätt att visa att något är fel.

Dåligt med för mycket stress

Det är aldrig bra att fortsätta pressa sig själv när man inte mår bra för då är det risk att kroppen inte tål mer. Då kan man “gå in i väggen”, även fast man är ung.

– Man kan säga att när bränslemätaren pekar ner mot noll blir det väldigt svårt att gasa och då måste man ha lite nytt bränsle för att kunna köra på som vanligt igen. Om man fortsätter gasa fastän man inte har något bränsle så kommer man till ett läge när man inte kan bita ihop eller fortsätta som vanligt, då allt till slut blir för mycket, förklarar Frida Thorsén.

– Och bara tankarna på att komma på benen kan i sig vara en stress, tillägger Carl Antonson.

När man har stressat mycket kan man komma till en viss punkt då man känner att det inte går att fortsätta köra på längre. Då ska man försöka få vila och återhämta sig. Det är också viktigt att prata med vänner och familj om man känner sig.

För att må bättre så ska man försöka att inte fastna i tankar som “vad händer om jag inte blir bättre, om detta kommer fortsätta i resten av mitt liv, vad kommer då hända med skolan eller jobbet…”

– Det är viktigt att ta några minuter ibland för att släppa tankarna och bara slappna av, säger Frida Thorsén.

Om man har mer stress och ångest än vad man orkar hantera själv så bör man söka professionell hjälp.

– Det är bra att ungdomar vågar söka hjälp för att inte upprepa de vuxnas misstag och gå in i väggen, menar Frida Thorsén.

– Är det inte så att många ungdomar klagar över det mesta idag?
Nej det är inte ett stort problem enligt Frida och Carl. De tycker det är bättre när unga berättar när de är missnöjda än att de inte säger nånting. Då kan man lösa problemen och  t.ex. slippa att bli för stressad.

 

 

Du kan läsa om hur vi testar mindfulnessövningar för att släppa stress i artikeln Säg hej då till stress och ångest.  Bland annat att testade vi att bara koncentrera oss på att följa ljudet av ett slag på en speciell klocka. Och ja, jag tror faktiskt att ljudet av en klocka kan hjälpa en att reducera otroligt mycket stress. Inte bara, så klart. Man måste försöka göra hela passet med minfullnessövningar, och sen komma tillbaka och göra det igen.

Från och med nu kommer jag alltid ha det här i åtanke när det blir för mycket.

 

TEXT: Therese Larsson, Malmö Latinskola SA14B

FAKTARUTOR: Måns Hansson, Malmö Latinskola SA14B

FOTO: Amy McTigue

 

Hjälper det att använda en stressboll? Frida och Carl kan se kopplingar mellan mindfulness och en stressboll. Om man verkligen  lyckas med att rikta allt sin fokus mot just stressbollen så kan det fungera lite på samma sätt som en mindfulnessövning. De berättar att man kan lugna ner sig själv med fokuserad träning eller med lugn musik på sätt som påminner om mindfulness även fast det inte är regelrätt meditation.