Hur ser en typisk, traditionell grillfest ut? Massor med köttbitar, korvar, biffar. Det finns gott om rött kött. Kabanoss, flintastek, marinerade kotletter. Inte drar vi oss för att ta fram det allra finaste. Men varför associerar vi inte utegrillning lika mycket med champinjoner, paprika, bakad potatis, gott sällskap och solnedgång?
– Rött kött inte är bra för oss, våra magar kan egentligen inte hantera det i för stora mängder, säger Charlotte Erlanson-Albertsson. professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hon forskar om aptitkontroll och energimetabolism.
Om man äter en stor måltid som innehåller mycket rött kött blir man ofta väldigt trött och “däst” efteråt när kroppen som försöker smälta köttet.
Fisk och vitt kött, som kyckling, är lättare att bryta ner än rött kött. En hypotes är att det beror på ett större innehåll av hemoglobin i rött kött. Det leder till svårsmälta kvävehaltiga föreningar i tarmen.
Det organiska kvävet svårt att bryta ner i kroppen för att det successivt måste brytas ner till mindre och mindre molekyler, slutresultatet blir urinämnen. Proteiner som kvävet främst består av kan till skillnad från kolhydrater inte lagras i vår kropp. Det blir ett överskott och förbrukas vid t.ex. fysisk aktivitet.
För stor mängde protein kan skada kroppen. Protein behövs bland annat när muskler byggs så det är fortfarande viktigt, men inte i för stor mängd för då tar levern och njurarna stor skada.
– Rött kött bör ätas högst två gånger i veckan, och fisk eller kyckling bör ätas högst två eller tre gånger. säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
Charlotte rekommenderar minst en vegetarisk måltid i veckan, men fler är att föredra. Hon ser positivt på den vegetariska kosten, och har inget emot den veganska. Men hon anser att det är svårare för veganer att få i sig tillräckligt av inte bara protein, utan även flera näringsämnen som B12.

I vår tid har rött kött fått en hög kulturell status, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
ÄT LITE AV MYCKET
Det är bäst att äta så varierat som möjligt och inte försöka utesluta något, för då tillfredsställs de olika smaksinnena, berättar Charlotte Erlanson-Albertsson. Det ger även en mättnad och tillfredsställd känsla att inkludera många olika smaker i sina måltider.
– Ät lite av mycket, inte mycket av lite, säger Charlotte Erlanson-Albertsson
Det är viktigt att välja rätt fetter med bra kvalitet. Fleromättade fetter som finns exempelvis i lax och avokado, och omättade fetter kan vi bland annat få i oss genom olivolja. Dessa fetter är bra för blodkärlen och hjärnan, det kan även förbättra ens minne.
De flesta vet om att vi äter för mycket socker idag. Idag äter varje person i genomsnitt cirka 43 kg vitt socker varje år, inte konstigt att vår aptit och vårt blodsocker är mer instabilt än någonsin. Men visste du att vi faktiskt klarar oss helt utan det tillsatta vita sockret?
– Det enda sockret vi egentligen behöver kan vi på ett mycket enklare och nyttigare sätt få i oss genom frukt och bär. säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
RECEPT TILL NÄSTA GRILLFEST
Så till nästa grillfest, försök att variera dig och kombinera annat du inte testat förr. Prova att grilla champinjoner, paprika eller bakad potatis. Det kan bli helt andra smakupplevelser som du inte tänkt på innan.
TEXT: Miriam Ahlström, Johanna Lindelöf Holmqvist, Eleonora Lundberg från Heleneholmsskolan
BILD: Karin Andén, Colourbox