Den här texten är en del av ett skolarbete.

Mat och träning, Unga intervjuar forskare

Får man träna när man är förkyld? Och varför blir hjärtat aldrig trött? Vi träffade sjukgymnasten och hjärtforskaren Katarina Ehrenborg, som bland annat jobbat med Malmö FF och Svenska Orienteringsförbundet, för att få veta mer om träning.

 

Vad är bra med att träna?

– Förutom att fysisk träning ger en bättre kondition, så har forskarna lyckats visa att träning förbättrar vissa funktioner i kroppen, berättar Katarina Ehrenborg.

– Exempelvis får man ett bättre immunförsvar vilket såklart ger en större möjlighet för bättre hälsa.

En annan fördel är att träning minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Däremot kan det bli för mycket träning för kroppen. Elitidrottare ligger nämligen ständigt på gränsen till vad kroppen klarar av och de är faktiskt känsligare för infektioner än vad andra som tränar med måttfullhet är.

BILD: GIPHY

funny-Oprah-you-get-a-car3

Får man träna när man är förkyld?

Risken med att träna när man är förkyld är att man kan drabbas av hjärtmuskelinflammation

– Vissa virus är mer angelägna att fästa på hjärtat och ofta vet man inte vilket sorts virus man drabbats av, säger Katarina Ehrenborg.

– Vid träning har man kunnat se receptorer i hjärtat som är extra känsliga för att fånga upp viruset, man blir alltså känsligare för dessa virus när man tränar. Väl i hjärtat kan viruset orsaka hjärtmuskelinflammation.

HJÄRTMUSKELINFLAMMATION
Om du får en inflammation i hjärtmuskeln försämras hjärtats förmåga att pumpa runt blodet i kroppen. Vätska kan då samlas i lungorna och i hjärtsäcken, den hinna som omger hjärtat. Sjukdomen läker oftast av sig själv. KÄLLA: 1177

 

– Problemet är att man kan ta hjärtmuskelinflammationen för en kraftig influensa och börja träna innan symptomen gått över. Vid hjärtmuskelinflammation finns det risk att det blir kvar en ärrvävnad efter inflammationen som kan orsaka arytmi, rubbningar av hjärtats rytm.

Så för att alltid ta det säkra före det osäkra så bör man som tumregel inte träna om man har förkylningssymptom.

BILD: Quickmeme

planka

Varför blir hjärtat inte trött?

Vi frågade hur det kommer sig att hjärtmuskeln orkar jobba hela tiden och inte blir trött som våra andra muskler?

– Muskler blir trötta när man får mjölksyra, och anledningen till att de får mjölksyra är att hjärtat inte pumpar ut tillräckligt med syre till dem.  Men hjärtat kan faktiskt inte kan pressa sig själv till mer än vad det själv orkar.

Hjärtat har kärl som pumpar ut blod till kroppen men det  har också kranskärl som leder blod till sig själv hela tiden, och genom kranskärlen ser hjärtat till att få tillräckligt med syre.

– Därför blir ett friskt hjärta faktiskt aldrig trött.

BILD: Tom Chapman

potatis

Växer hjärtat när man tränar?

– Hjärtat är en växande muskel som växer vid träning då det strömmar mycket blod till hjärtat, berättar Katarina Ehrenborg. Detta blod pumpas senare ut igen och anpassningen till detta leder till att hjärtat växer. Tittar man på hjärtat hos en elitidrottare och en vanlig person så är elitidrottarens större, i övrigt ser de exakt likadana ut. Man kan jämföra förhållandet med att en snabb bil behöver en stor motor medan en vanlig bil bara behöver en liten motor.

Ett förstorat hjärta kan vara farligt då det kan leda till förmaksflimmer, att muskelcellerna i hjärtats förmak inte drar ihop sig tillsammans utan flimrar bara, vilket i sin tur leder till att blodet inte pumpas runt i kroppen ordentligt.

– Men det är mycket farligare att inte träna än det är att träna, då träning minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

BILD: Elisa

TEXT: Zackarias Blad, Nikki Samarzija, Robin Nilsson och Isak Westerblad från Hässleholms Tekniska Skola