Den här texten är en del av ett skolarbete.

Mat och träning, Unga intervjuar forskare

Efter en tids väntan klev vi, två kunskapstörstande aspiranter i jakt på sanningen, in i den buss som skulle ta oss till södra Sveriges centrum för kunskap: Lund. Vårt uppdrag: att intervjua några av de människor som kommer förändra framtiden och vår syn på träning och kost. I kunskapens högborg för fysiologisk forskning: HSL (Health Sciences Lab) så fann vi vad vi sökte: Fiona Koivula!

Jag kunde inte låta bli att fascineras av Fiona Koivulas historia: Hon hoppade nämligen av skolan när hon var femton år gammal, och började arbeta. Vid nitton års ålder insåg hon slutligen att hon faktiskt väldigt gärna ville studera vidare.

Hon ordnade betygen som motsvarar svenska gymnasiebetyg, och eftersom hon inte var helt säker på vad hon ville gå vidare med så valde hon fysiologi eftersom hon alltid tyckt om sport och fascinerades av kroppen.

Idag är Fiona Koivula 28 år gammal och doktorerar vid HSL. Hon undervisar i fysiologi med inriktning på fysisk träning, samtidigt som hon utför tester och arbetar i laboratoriet.

Fiona Koivula ville mer än gärna visa oss runt i sitt laboratorium: ett rum som hyste betydligt mer än vad utsidan vittnade om; och som genomsyrades av lukten av hårt arbete. Vi kunde snart förstå att de maskiner som stod omkring oss de facto var instrument som mätte bland annat styrkan i benen, samt kroppens metabolism.

– Dessa maskiner har nyss använts för att testa elitatleter, berättade Fiona Koivula stolt.

Träna rätt för dina gener

Fiona Koivula studerar hur man ska träna rätt för sina gener. 

Hon undersöker och jämför metabolism hos personer vars föräldrar har typ 2-diabetes med personer som inte bär på anlagen. Man misstänker att metabolismen skiljer sig mellan grupperna. Tidigare forskning tyder på att personer som bär på anlagen för diabetes har en störning i sin metaboliska flexibilitet, det vill säga förmågan att skifta mellan att förbränna kolhydrater kontra fett.

De som saknar anlag för diabetes förbränner mer kolhydrater när de tränar med hög intensitet, och mer fett när de tränar med låg intensitet. De har anlag för diabetes förbränner istället generellt mer kolhydrater än fett.

 

Kan två minuters träning räcka?

Fiona Koivula fascineras av extrem fysiologi. 

– Men det är långt ifrån lika extremt som det låter, säger hon med ett skratt.

Hon skulle gärna vilja undersöka hur kroppen fungerar i extrema miljöer, och har bland annat genomfört tester som visat att extrema intervaller på ca 30 sekunder, där man exempelvis cyklar allt vad som är kroppsligt möjligt – 4 gånger – skulle kunna ge liknande resultat som en joggingrunda på 30 minuter. Ur ett längre tidsperspektiv skulle man alltså kunna spara enorma mängder tid genom en sådan träning. Och Fiona drömmer om att kunna kombinera liknande träningsformer med extrema miljöer för människor.

– Det enda problemet är egentligen finansieringen, säger hon och menar att det kan vara svårt att få pengar till en studie eftersom att konkurrensen är väldigt hög bland de som ansöker om forskningspengar.

Många globala företag sponsrar forskning inom fysologi, berättar hon. men det är ett tveksamt alternativ eftersom man som forskare då har svårt att vara helt objektiv i sin bedömning.

Vårt samhälle strävar ständigt efter snabbhet och effektivitet. En utveckling som denna är alltså enbart ett steg i ledet, och förhoppningsvis även början på en ny era när det kommer till fysisk hälsa. Med lite tur kan vi antagligen springa bort överskottet från vintern på bara några dagar, och det är väl aldrig fel?