Vi svenskar blir allt fetare. Snabbmat, större portioner och socker i massor tillsammans med mycket stillasittande är orsakerna. Men det drabbar inte bara vuxna utan även våra barn. Vi träffade forskare Kristina Orban som har lett en studie som hjälpt många familjer till ett hälsosammare liv.
I många av världens rika länder har fetman blivit en av de största hoten mot folkhälsan för både vuxna och barn. I Sverige är nära hälften av befolkningen överviktiga och i USA är problemet ännu större. Forskaren Kristina Orban har sedan 2008 arbetat med forskning som stödjer föräldrar vars barn lider av fetma.
– Forskningen handlar om att ändra livsstilsmönster i familjerna och för att kunna ändra sina vanor behöver föräldrarna bli uppmärksamma på sambandet mellan aktivitet och hälsa.
De barn som drabbas av fetma har svårt att röra sig och hjärtat slår fort av minsta ansträngning. Det finns en risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och andra problem redan i ung ålder
– Diabetes typ-2 är en livslång sjukdom som även drabbar barn och kan orsaka stora problem med ögon, händer, fötter och blodcirkulation, berättar Kristina Orban.
Därför är det viktigt att komma tillrätta med problem så tidigt som möjligt, det är lättare att hjälpa ett barn som är fem år än ett som är tio.
Mer aktivitet och rörelse
Kristina Orbans metod går ut på att föräldrarna fått föra en tidsdagbok, de har skrivit in varenda aktivitet som hänt under dagen, som när man går upp, när man äter frukost, hur man tar sig till skolan och jobbet, vad man gör när man hämtat barnen, vad man har gjort efter middagen och så vidare.
– Inte bara de stora händelserna utan verkligen allt.
Tidsdagboken är kodad så att familjerna lätt får upp en bild av sin dag på datorn.
– Det är först när man ser sin dag som man får sig en funderare över att man kanske satt för många timmar framför datorn eller TV:n, berättar Kristina Orban, som har hjälpt familjerna att få in bättre vanor i vardagen.
I hennes metod är aktivitet centralt. Barnen ska äta nyttig mat men de ska inte banta och gå på dieter eller äta lightprodukter. Det viktiga är att få in mer lek och rörelse i vardagen.
Studien är gjord på förskolebarn men Kristina Orban tror att även tonåringar skulle bli hjälpta av att föra tidsdagböcker för att få koll på sin aktivitetsbalans.
– Det är just balansen mellan studier, rörelser och fritid som är så viktig. En enkel tidsdagboksapp har utvecklats som man kan ladda ner. I appen fyller man i varje gång man byter aktivitet. Man laddar upp sin dagbok och får tillbaka en bild av hur dagen sett ut.
– Appen är ett stöd för insikt men man får själv komma på och formulera sina egna mål eftersom det inte finns lösningar som passar alla, säger hon.
Kristina Orban utvecklar en app som fler familjer ska kunna använda. Hon gör den tillsammans med forskaren Katerina Vrotsou från Linköping universitet.
Vill sprida metoden internationellt
Efter sju års forskning har Kristina Orban kommit fram till att studien med aktivitetsdagböcker som stöd har hjälpt många familjer.
– Vi har sett att barnen i studien går ner i vikt och fortsätter att gå ner även ett år efter att behandlingen avslutats.
Hon hoppas nu på att fler länder vill använda hennes metod.
– Jag har varit i både USA, Kanada och Japan och presenterat min forskning och det har varit stort intresse, berättar hon.
Dieter som 5:2 och LCHF som många vuxna provar tror Kristina Orban inte mycket på.
– Man kan gå ner kortsiktigt av dieter, men inte långsiktigt. Visst kan kanske en diet som 5:2 fungera för vissa människor och jag kan tycka det är okej om man mår bra de dagar man fastar och kan utöva aktiviteter. Men många blir jättetrötta dagar de fastar och kan inte utföra jobb eller träning och så tar de bilen istället för att cykla. Man måste kunna koncentrera sig. Att äta regelbundet är viktigt men sitter man stilla mycket måste man anpassa energiintaget efter det, annars går man upp i vikt.
Kristina Orban tycker att skolan borde hjälpa till att aktivera barn och ungdomar.
– Om jag hade fått bestämma skulle det finnas skolidrott varje dag. Det behöver inte vara att man måste byta om och duscha varje dag utan det kan vara lekar eller promenader. I Bunkeflo har man gjort försök med detta och fått mycket bra resultat. Barnen blev inte bara mindre feta utan skolresultaten blev även bättre, förklarar Kristina Orban.
TEXT: Konrad Grönlund från Malmö Latinskola
BILD: Thomas Hawk