Att drabbas av ofrivillig barnlöshet kan ge en känsla av hopplöshet. Fred Hambiliki är embryolog vid Reproduktionsmedicinskt Centrum, och en av dem som gör allt för att hjälpa folk uppnå lyckan av att ha barn.
De flesta vill någon gång ha barn, men en förvånansvärt stor andel i vårt samhälle har inte möjligheten att få barn på egen hand.
– Runt 10 – 15 procent av de i fertil ålder är drabbade av ofrivillig barnlöshet, berättar Fred Hambiliki.
Tänk att ha försökt skaffa barn under en längre period men utan att lyckas. Man är redan ledsen över att man inte har lyckats bilda familj och sen när man gör ett test får man ett tråkigt besked. Testet kanske visar att du inte har möjlighet att skaffa barn eller att chansen är väldigt liten. Det är väldigt synd att inte kunna få barn om man vill ha barn.
Men som tur är så finns provrörsbefruktning som kan hjälpa många.
Fred Hambiliki säger att de också hjälper lesbiska par och singelkvinnor som behöver hjälp för att skaffa barn.
Så går behandlingen till
Innan man kan börja behandlingen måste man gå igenom en utredning för att försöka hitta problemet, om det till exempel är någon sjukdom som kan vara orsaken.Den vanligaste anledningen till att kvinnor inte kan bli med barn är för att äggledarna är blockerade. Om äggledarna är blockerade kan äggen inte komma ner och träffa spermierna och då kan det inte blir något barn. En annan anledning till att kvinnor inte kan få barn är för att de väntar för länge. Kvinnors fruktsamheten börjar avta vid ca 31 års ålder, och efter det så blir det gradvis svårare att få barn. Män kan problem med fertiliteten för att de är födda med nedsatt spermakvalitet men problemet kan också orsakas av testikelcancer, idrottsskador eller andra skador. Spermakvalitet försämras också om man röker, dricker mycket koffein och alkohol eller har vissa sjukdomar, till exempel klamydia. Ibland hittar man inget fel varken hos mannen eller kvinnan, men de kan ändå inte få barn.
Efter utredningen så börjar behandlingen, och den vanligaste metoden är insemination. Det kan gå till så att kvinnans partner får lämna sperma i en burk, eller så används sperma från en donator. Sperman tvättas och undersöks i ett mikroskop för att se ifall den har tillräckligt bra kvalitet.
– Man använder ungefär 150 000 spermier till befruktningen, säger Fred Hambiliki.
Sedan insemineras sperman genom en tunn slang direkt in i livmodern på kvinnan när hon har ägglossning. Kvinnan får ofta hormonbehandling så att hon ska ha ägglossning vid insemineringen. Denna metoden fungerar ofta men om det inte gör det så görs en provrörsbefruktning.
Vid en provrörsbefruktning får kvinnan hormoner som framkallar ägglossning som behövs för att kunna bli gravid. I vanliga fall släpper en kvinna ett ägg per månad men i samband med hormonbehandling så kan det bli 10 – 15 ägg. Med hjälp av säkra verktyg kan man ta ut ägg från kvinnan. Det går också att använda donerade ägg om kvinnan inte kan använda sina egna.
Sedan kan man befrukta äggen på två sätt. Om sperman har bra kvalitet så läggs den i en skål tillsammans med ett ägg, om inte så för embryologerna in en spermie i ägget med hjälp av mycket små verktyg.
Dagen efter kan man sedan se i mikroskop om äggen har befruktats, då kan man se två cellkärnor i ägget. Det befruktade ägget, eller embryot som du nu kallas delar sig och cellerna blir fler och fler. Vid dag fem har embryot börjat expandera och kallas då för en blastocyst och består av omkring 150-200 celler. Nu har embryot nått den optimala formen för återinsättning i livmodern. Normalt brukar man sätta in ett ägg i livmodern. Efter fjorton dagar kan man göra ett graviditetstest och se ifall det lyckats.
Kvinnan är då befruktad med hjälp av provrörsbefrukting och har nu en helt vanlig graviditet framför sig, även om själva befruktningen sett annorlunda ut.
Är det säkert?
Vet man att provrörsbefruktning är säkert för barnet?, undrar vi.
– Man har inte sett någon skillnad på hur äggen eller barnen ser ut, men det finns dock en liten tendens för provrörsbefruktade barn att få vissa missbildningar och sjukdomar som inte är lika vanligt för andra barn, men det beror till stor del på andra faktorer än själva provrörstekniken, säger Fred Hambiliki
Tror du att assisterad befruktning kommer att ersätta vanlig befruktning i framtiden?
– Idag lever vi på ett sätt där vi inte har har tid med varandra, och det blir bara fler och fler singlelmänniskor. Men ändå så vill vi ha barn, säger Fred Hambiliki efter en stund av betänketid.
Han tror att fler och fler kommer lägga sina ägg och sin sperma i förvar i framtiden för att de vill vänta med att skaffa barn tills det känns rätt och de har träffat rätt person.
– Biologiskt sett så är det är bäst att skaffa barn när man är ung, för då är kroppen som starkast, förklarar Fred Hambiliki, men samtidigt är det viktigt att vara klar med skolan och ha en karriär så att man har livet i styr.
TEXT: Julia Nordgren, Sandra Ljung och Primus Brefelt från Malmö Latinskola
BILD: Jennifer Lantigua