Den här texten är en del av ett skolarbete.

Mat och träning, Unga intervjuar forskare

Hur stor är risken att just du får diabetes typ-2? Ganska stor faktiskt, om du ständigt äter onyttigt och inte rör på dig. Juscelino Tovar har jobbat med att utveckla en speciell diet som ska skydda oss – redan innan vi drabbas av sjukdomen.

Idag ökar något som heter det metabola syndromet kraftigt i hela världen. Det är ett samlingsnamn för riskfaktorer som kan leda till diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. I tillståndet ingår högt blodtryck, förhöjda blodfetter, övervikt och insulinresistens.

Juscelino Tovar och hans kollegor letar efter en diet som kan göra att man förblir frisk och slippa drabbas av detta.

Forskarna har satt ihop en diet som innehåller flera sorters livsmedel som har positiva resultat i olika koststudier. De som testat den har fått äta extra mycket av dessa ingredienser:

  • Långsamma kolhydrater
  • Kostfiber (som t ex finns i bönor och havre)
  • Sojabönor
  • Fet fisk
  • Blåbär
  • Mandlar
  • Kanel
  • Vinäger
  • Probiotika

Testerna visade att försökspersonerna som följde dieten fick lägre blodtryck, och att riskmarkörer för metabola syndromet minskade. Den beräknade risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskade med över 30 procent. Även om forskningen kring dieten inte är helt färdig än så är detta väldigt bra resultat.

 

Så gjordes experimenten

De personer som deltog i studien fick anvisningar om vad de skulle äta till frukost, lunch och middag. Under studien tog forskarna olika blodprover för att se hur kosten påverkade deltagarna.

Undersökningen har varit noggrann berättar Juscelino Tovar, och ibland har det varit svårt att få försökspersonerna att strikt följa dieten.

– Vi är ganska strikta när det gäller vardagsvanor, alltså saker som du får lov att göra och äta när du är med i testerna.

– Vi har förbjudit intag av alkohol 24 timmar innan proverna tas och det var ett problem för vi märkte att många drack något glas vin till maten på söndagen.

Finns det några nackdelar med denna diet?

– Ja, det finns ju nackdelar med nästan allt. Många sa att de tröttnade på att äta samma saker till frukost varje dag, så det försöker vi förbättra nu.

En annan sak som inte gynnar alla är att dieten inte är vegetarisk och därför inte passar alla. Under den senaste tiden har Juscelino Tovar och hans arbetskamrater jobbat med att utveckla dieten så att fler ska kunna följa den.

Bra att förebygga

Framförallt riktar sig dieten till personer som fortfarande är friska, men har en ökad risk att drabbas av typ 2 diabetes. Men vem som helst kan äta den utan att bli påverkad på ett negativt sätt. Tillsammans med lite träning skulle de flesta förmodligen att gå ned i vikt.

Även vården och samhället tjänar på att förebygga sjukdomar. Till exempel skulle vården behöva köpa mindre mediciner för att behandla diabetes typ-2. Pengar som sparas genom minskad läkemedelsförbrukning kan användas på ett mer effektivt sätt.

Vad händer om jag provar dieten, inte är nöjd med den och vill sluta följa den? Kommer något speciellt hända med mig då?

– Det enda som händer är att du går tillbaka till ditt dåliga gamla jag, säger Juscelino Tovar med ett leende på läpparna.

TEXT: Ellie Larsson från Malmö Latinskola

BILD: Vic DeLeon

 

Vad är diabetes? Diabetes kan delas in i två huvudgruppertyp 1 och typ 2-diabetes. Insulin är ett hormon som behövs för att kroppens celler ska kunna ta upp socker från blodet. Typ 1-diabetes innebär att kroppen har helt slutat producera insulin vilket snabbt kan leda till ett livshotande tillstånd. Typ 1-diabetes drabbar oftare barn och unga individer men forskarna känner fortfarande inte till vad som orsakar typ 1-diabetes.  Typ 2-diabetes är en kombination av att cellerna blir mindre känsliga för insulin och att även insulinproduktionen så småningom minskar. Tillståndet då känsligheten för insulin minskar  kallas insulinresistens. Typ 2-diabetes utvecklas långsamt, drabbar oftare äldre personer och har en tydlig koppling till livsstil. Övervikt och liten eller ingen fysisk aktivitet är kända riskfaktorer.