Den här texten är en del av ett skolarbete.

Mat och träning, Unga intervjuar forskare

I ett hav av olika dieter finns “G-free diet”, en diet som går ut på att man utesluter mat som innehåller gluten ur sin kost, även om man inte har glutenintolerans. Men är detta bra för dig som faktiskt tål gluten? Vi frågade Carin Andrén Aronsson som är dietist och forskar på glutenintolerans.

Carin Andrén Aronsson forskar om gluten och är även dietist i TEDDY-studien som genomförs på Clinical Reseach Center i Malmö. Hon forskar om varför bara vissa barn med så kallade “riskgener” utvecklar glutenintolerans medan andra inte drabbas.

De som förespråkar en glutenfri diet säger att det inte är nyttigt med gluten, men är det verkligen sant?

– Det är felaktigt att gluten skulle vara dåligt för dig som inte är intolerant, säger Carin Andrén Aronsson och fortsätter:

Är du glutenintolerant bör du självklart undvika gluten, men det är inte onyttigt om du inte har diagnosen celaki.

– Om du är glutenintolerant och äter gluten så skadas tarmluddet på tunntarmens insida. Det är mycket allvarligare än det låter, för då kan inte kroppen ta upp näring ordentligt. Det är en autoimmun sjukdom, och diagnosen heter celaki.

Det kan vara lätt att tro att detta gäller alla, oavsett diagnos, men gluten kommer inte påverka ditt tarmludd på något sätt om du inte har celaki. Gluten är en sammansättning av proteiner som finns i olika spannmål.

– Om du tål gluten så kommer glutenproteinet i din mat brytas ner i dina tarmar precis som vilket annat ämne. Det händer alltså inget dåligt i din kropp.

Så vet du om du har celiaki: Celiaki brukar börja när man är barn, men man kan också insjukna i vuxen ålder. De vanligaste symptomen är att man blir trött, får diarrér, magsmärtor och näringbrist. Man behöver gå till läkare och ta prover för att få veta om man har diagnosen celaki. Du kan läsa mer om celaki i artikeln “Pizza nej tack”

Vad får folk att skippa gluten?

Många tror att gluten kan ge inflammation i kroppen som sprider sig till lederna, stämmer det?

– Inga studier har kunnat bevisa att så är fallet, berättar Carin Andrén Aronsson. Många tror att de blir bättre när de slutar med gluten, men testar man bara på sig själv så kan man inte veta om det är en verklig effekt.

 

Vad är det då som får folk att skippa produkter som innehåller gluten? Carin Andrén Aronsson tror att det finns en koppling till det faktum att gluten finns i de produkter som i dagens samhälle anses vara onyttiga, till exempel bröd och pasta som har ett högt innehåll av kolhydrater. Det kan vara lätt att dra en koppling mellan detta och därefter utesluta gluten ur sin kost.

De som väljer att äta glutenfritt för att de tror att det är hälsosamt tänker ofta inte på att de missar näringsrika ämnen. Glutenfritt bröd är till exempel rätt näringsfattigt, och innehåller inte lika mycket fibrer och vitaminer som fullkornsbröd. Utesluter man gluten så måste man läsa på och se till att man får i sig dessa näringsämnen på annat håll.

Men kan det gynna en som tål gluten att utesluta gluten?
– Att hålla på med en glutenfri diet är helt enkelt onödigt om du inte är glutenintolerant.

 

TEXT: Lina Andersson och Filippa Henriksson Från Malmö Latinskola

BILD: George Erws