Den här texten är en del av ett skolarbete.

Psykologi, Unga intervjuar forskare

Stressen har ökat bland gymnasieungdomar. Kan man göra något åt det? Vi träffar forskarna Frida Thorsén och Carl Antonson som visar oss hur en mindfulnessövning kan gå till. 

En kall och grå fredagseftermiddag möter Frida Thorsén upp oss med ett varmt leende utanför Härvaropraktiken i Malmö. Hon är ST-läkare i allmänmedicin och forskar på mindfulness. Eftersom vi är tidiga har inte den andra forskaren, Carl Antonson, kommit än så Frida börjar med att visa oss in till deras praktik, ett litet, vitt och kubformat rum med få möbler. Efter en liten stund kommer Carl inrusande med sin hopfällbara cykel under armen.

Stressen har ökat bland gymnasieungdomar

Som läkare märkte de att många unga är stressade och mår dåligt. Tidigare forskning har också visat på att stressen har ökat betydligt bland gymnasieungdomar. Därför ville de börja undersöka hur man kan kan få unga att må bättre.

– Vi vill ta reda på om mindfulnessövningar kan förbättra den stressrelaterade hälsan, vi tror väldigt mycket på att det ska fungera, säger Frida.

OM STUDIEN
Frida och Carl har gjort en studie för att se om mindfulness kan förebygga stress hos ungdomar. För att få en bred bild av av Sveriges gymnasieelever hade de med elever från en innerstadskola Lund och från en skola i ett litet samhälle i Östergötland.
Eleverna delades in i tre grupper. En grupp gjorde internetbaserade mindfulnessövningar, en lyssnade på lugn musik och en grupp följde inte någon metod alls. De jämförde sedan de tre grupperna för att se hur mindfulness påverkar ungdomarna.

Konsten att koncentrera sig på nuet

Mindfulnessövningar går ut på att bara fokusera på det som pågår nu och lägga bort alla problem och krav . Frida och Carl tror att många ungdomar, och så klart vuxna också, hade mått bra av att försöka lugna ner sig lite ibland- att försöka ta tre djupa andetag och koncentrera sig på nuet.

Övningarna ger effekt för stunden, men också längre fram, så totalt sett så mår man bättre av dem.

– Forskare har sett att efter två veckor med mindfulnessövningar så har man kunnat se små förändringar i hjärnan, säger Carl.

För att lyckas med att slappna av och koncentrera sig på nuet så är det viktigt att man inte lägger av eller ger upp. Det är som träning – du måste träna då och då för att hålla uppe konditionen, lägger du av blir du genast sämre igen. Eller som språk – slutar du repetera så glömmer du. Men tränar du med jämna mellanrum så blir du bättre och bättre.

Vi testar andningsankaret

Vi frågar vi om vi fick prova på ett kort mindfulnesspass och Frida och Carl vill mer än gärna visa för oss hur det brukar gå till. Vi får testa på en vanlig övning som kallas för andningsankaret. Frida ber oss först att sitta och titta rakt fram med rak rygg och blunda.

– Nu kommer jag att ringa i den här klockan och jag vill att ni följer ljudet så långt det bara går, instruerar Frida. Försök stänga av allt runtomkring. Om tankarna glider iväg till något annat, styr bara försiktigt tillbaka dem till ljudet.

Två eller tre gånger koncentrerar vi oss på klockan. Sedan ber Frida oss att andas med tydliga andetag och försöka tänka på var andningen kom ifrån.

– Koncentrera er på andningen nu. Var känns den som starkast? Är det i näsborrarna? Eller halsen? Magen? Känn efter var den känns bäst. Och nu försöker ni följa luften, ut i hela kroppen. Var känner ni den nu?

Efter ett tag fick vi öppna ögonen och tänka på det vi precis gick igenom. Som avslutning fick vi sitta en stund och diskutera hur det kändes och vilka känslor som väcktes.

– Var det något som var svårt, väcktes det några speciella tankar, frågar Frida.

Vi sa alla att vi kände oss väldigt avslappnade – det var som om man hade gjort en storstädning i hjärnan.

Nya träningstrenden?

Jag tycker att det är spännande och roligt att Frida och Carl har valt att fokusera på oss ungdomar och vår stressiga vardag. De hoppas på att mindfulness kommer bli allt vanligare i framtiden, och att det ska hjälpa till att minska stressen bland gymnasieungdomar.

Vem vet, kanske kommer mindfulness bli lika vanligt som att gå till gymmet?

 

TEXT: Emilia Myhré, Malmö Latinskola SA14B

FAKTARUTOR: Måns Hansson, Malmö Latinskola SA14B

BILD: Frida Thorsén

 

TACK FÖR TESTET!
Efter att ha testat på mindfulnessövningar så kan jag tänka mig att Frida och Carl har rätt i att det kan motverka stress och ångest – när jag fokuserarade på nuet så sorterade jag bort alla dåliga tankar och kände mig mer avslappnad. Jag ser stor potential i ämnet och hoppas att det kan spridas till skolor i hela Sverige.
Måns Hansson